Installatie & Beheer

Installatie & Beheer

Installatie en beheer

Heeft u vragen over installatie van bepaalde onderdelen? Als u er met uw systeembeheerder of als systeembeheerder niet uitkomt, bel of mail ons dan gerust.

Urios installeren op een werkplek

Systeemvereisten

Urios is een Windows-desktop applicatie gebouwd op het Microsoft .Net Framework.

Met ingang van versie 2020.2 wordt gebruik gemaakt van Microsoft .Net 4.8, hiervoor hanteren wij dat u Windows 8.1, Windows 10 of Windows Server 2012 R2 of nieuwer moet hebben.

Versie 2019.x en 2020.1 maken gebruik van Microsoft .Net 4.6.1, hiervoor geldt dat u minimaal Windows 7 met Service Pack 1 of Windows Server 2008 R2 met Service Pack 1 moet hebben. Deze Windows versies worden door Microsoft inmiddels niet meer ondersteunt.

Mocht u nog gebruik maken van Windows 7 of Windows 8, dan kunt u nog gebruik maken van Urios 2020.1. Maar wij raden u wel ten zeerste aan binnenkort over te stappen naar Windows 10.

Installeren op Windows

 1. Op de website van Urios https://urios.nl/ klik op de knop Helpdesk rechtsboven op de Urios pagina.
 2. In de keuzelijst die nu verschijnt kies Downloads
 3. Onder Urios Downloaden ziet u de laatste versie van Urios met daaronder de link voor Urios Installatie.
 4. Klik op deze link en bestand InstallatieUriosWerkstation.exe wordt gedownload.
 5. Na volledige download kunt u dit bestand uitvoeren. (manier waarop kan per browser verschillen)
 6. Geef toestemming om deze app wijzigingen aan uw apparaat toe te staan.
 7. In het volgende scherm kunt u aangeven welke opties u wilt installeren. (als u het niet zeker weet laat dan alles aanstaan)
 8. Klik op volgende en wacht totdat installatie is afgerond en klik op “Voltooien”.
 9. Op uw bureaublad zijn nu snelkoppelingen beschikbaar, Urios en Urios Stopwatch.
 10. Dubbelklik op de snelkoppeling Urios om de applicatie te starten.
 11. Voer de gegevens voor connectie met de database.

Parameters voor installatie

Indien gewenst kan de installatie aangepast worden middels enkele argumenten / parameters. Dit is vooral handig voor systeembeheerders die Urios willen uitrollen op meerdere systemen of op andere locatie willen installeren.

De installer is gemaakt met Inno Setup. Alle te gebruiken argumenten zijn te vinden in de Inno Setup documentatie, pagina Setup Command Line Parameters. De handigste argumenten worden hieronder benoemd.

/dir=“X:\LOCATIE”Hiermee geeft u aan in welke map Urios moet worden geïnstalleerd. Standaard wordt Urios geïnstalleerd in: “C:\Program Files (x86)\UriosClient”
/components=“comp1,comp2”

Hiermee geeft u aan welke componenten wel/niet geïnstalleerd moeten worden. Beschikbare componenten zijn:

 • UriosClient (vereist) het programma Urios
 • UriosStopwatch (optioneel) de Urios Stopwatch
 • OutlookAddin (optioneel) de Urios Outlook Add-In
 • PhoneHelper (optioneel) programma om bij inkomende VoIP gesprekken de naam van de cliënt / relatie en dossiers te tonen
 • NetFramework (vereist) Microsoft .Net Framework
 • PdfPrinter (optioneel) nodig voor genereren van pdf-bestanden vanuit Urios. Installeert tevens Ghostscript.

Met bijvoorbeeld /components=“UriosClient” voorkomt u dat de extra componenten zoals Outlook Add-In en de pdf-printer worden geïnstalleerd.

/silentVoert de installatie uit zonder dat de gebruiker op Volgende en Voltooien hoeft te klikken. De installatie toont wel de voortgang.
/verysilentVoert de installatie uit zonder dat een scherm wordt getoond. De gebruiker hoeft dus niet op Volgende en Voltooien te klikken.
/nocancelVoorkomt dat de gebruiker de installatie kan onderbreken, handig in combinatie met /silent.

Installeren op macOS

Urios is ontwikkeld voor Microsoft Windows en werkt daarom niet direct op Apple computers. Hier is echter een vrij eenvoudige oplossing voor. Er bestaat software die het mogelijk maakt Windows-programma’s te laten draaien op macOS (voorheen OS X), het besturingssysteem van Apple voor de Mac, MacBook en iMac.

Deze softwareoplossing is een zogeheten virtuele machine (computer). Deze virtuele machine installeert u op uw Apple computer en op deze virtuele machine installeert u vervolgens Microsoft Windows. Veel van deze virtuele machines tonen de icoontjes van de Windows programma’s op dezelfde manier als de iconen op uw Apple computer. Voor u als gebruiker is het één en dezelfde computer, maar achter de schermen zijn het een Windows en een macOS computer.

Naast de software voor deze virtuele machine dient u dan ook in het bezit te zijn van een Microsoft Windows-licentie. Het is niet nodig om de nieuwste Windows versie te gebruiken. U kunt ook kiezen om bijvoorbeeld een Windows 8.1 licentie aan te schaffen, al verkrijgbaar voor ongeveer € 15,- en niet zo ‘zwaar’ als de huidige Windows 10. In combinatie met de gratis software van VirtualBox is werken met Urios op uw macOS ook goed en betaalbaar.

Enkele bekende virtuele machines voor macOS zijn VirtualBox, Parallels Desktop, Oracle VirtualBox en VMware Fusion.

Veel van onze klanten gebruiken Parallels Desktop als virtuele machine. Parallels Desktop en VMware Fusion zijn twee voorbeelden van virtuele machines die Windows programma’s, zoals Urios, er uit laten zien als al uw andere programma’s op uw Mac. Zo heeft u het gevoel dat u in dezelfde omgeving werkt.

Voor een testomgeving is het zelfs mogelijk om een gratis legale Virtual Machine met Windows 8.1 (IE11 on Win81) te downloaden en installeren. Kies voor Virtual Machine IE11 on Win81 (x86) en voor het platform Virtual Machine:
Virtual machine met gratis 90 dagen proeflicentie met Windows 8.1

Bij VirtualBox is het aan te raden om ook het Extension Pack te installeren. Hieruit heeft u de Guest Additions nodig om bijvoorbeeld Gedeelde mappen van uw Mac te kunnen gebruiken binnen de Windows omgeving van VirtualBox (Handleiding installatie Guest Additions). Dit kan handig zijn als u gebruik maakt van de Urios-module Documentenbeheer in combinatie met de UriosCloudDrive.

Een virtuele machine gebruikt veel ram-geheugen en processortijd. Het is derhalve aan te bevelen een Mac met voldoende ram-geheugen te gebruiken. Parallels en VMware raden een Mac met minimaal 4 GB ram-geheugen aan. Wij adviseren de 32-bits Windows in plaats van de 64-bits Windows te installeren. De 32-bits versie heeft aanzienlijk minder ram-geheugen nodig.

Systeemvereisten voor Windows, deze heeft u nodig bij het toebedelen van ram-geheugen en processor (cpu) aan de virtuele machine:

 • Processor: 1 GHz of sneller
 • Geheugen: 1 GB voor 32-bits Windows / 2 GB voor 64-bits
 • Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits Windows / 20 GB voor 64-bits

Aan te bevelen is om iets boven deze minimale systeemvereisten te gaan zitten, indien de Mac het toelaat.

Voor meer informatie over:

Installeren op Ubuntu Linux

Urios is ontwikkeld voor Microsoft Windows en werkt daarom niet direct op Linux. Hier is echter wel een vrij eenvoudige oplossing voor. Er bestaat software die het mogelijk maakt om Windows-programma’s te laten draaien het besturingssysteem Ubuntu Linux. Deze softwareoplossing is een zogeheten virtuele machine (computer). Deze virtuele machine installeert u op uw Linux computer en op deze virtuele machine wordt vervolgens Microsoft Windows geïnstalleerd: VirtualBox voor Linux

Naast de software voor deze virtuele machine dient u dan ook in het bezit te zijn van een Microsoft Windows-licentie. Het is niet nodig om de nieuwste Windows versie te gebruiken. U kunt ook kiezen om bijvoorbeeld een Windows 8.1 licentie aan te schaffen, al verkrijgbaar voor ongeveer € 15,- en niet zo ‘zwaar’ als de huidige Windows 10. In combinatie met de gratis software van VirtualBox is het laten werken van Urios op Ubuntu ook goed betaalbaar.

Voor een testomgeving is het zelfs mogelijk om een gratis legale VirtualBox met Windows 8.1 te downloaden en installeren. Kies hiervoor bij Virtual Machines voor IE11 on Win81 (x86) en bij platform voor VirtualBox:
Virtual machine met gratis 90 dagen proeflicentie met Windows 8.1

Een virtuele machine gebruikt veel ram-geheugen en processortijd. Het is derhalve aan te bevelen een computer met voldoende (minimaal 4 GB) ram-geheugen te gebruiken. Wij adviseren de 32-bits Windows in plaats van de 64-bits Windows te installeren. De 32-bits versie heeft aanzienlijk minder ram-geheugen nodig.

Systeemvereisten voor Windows, deze heeft u nodig bij het toebedelen van ram-geheugen en processor (cpu) aan de virtuele machine:

 • Processor: 1 GHz of sneller
 • Geheugen: 1 GB voor 32-bits Windows / 2 GB voor 64-bits
 • Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits Windows / 20 GB voor 64-bits

Aan te bevelen is om iets boven deze minimale systeemvereisten te gaan zitten, indien de computer het toelaat.

Voor meer informatie over:

Licentiebestand inlezen

Bij de eerste installatie en na elke jaarbetaling ontvangt u van ons een nieuw licentiebestand. Dit bestand heeft u nodig om Urios te kunnen gebruiken. Elk bestand heeft een expiratiedatum waarna het bestand verloopt. Het bestand ontvangt u per e-mail als bijlage. Deze korte handleiding legt uit hoe u het bestand opslaat en inleest.

Vanuit Microsoft Outlook

Voor Urios versie 2018.1 of nieuwer:

 1. U ziet twee bijlagen. Een eindigt op “.xml” de ander op “.urioslicense”.
 2. Dubbelklik op de bijlage die eindigt op “.urioslicense”.
 3. Klik op de knop “Openen”.
 4. U ziet de melding “Licentiebestand is toegevoegd.”
Licentiebestand Outlook
Licentiebestand Outlook

Voor Urios versie 2017.1 of ouder:

 1. U ziet twee bijlagen. Een eindigt op “.xml” de ander op “.urioslicense”.
 2. Klik met de rechter muisknop op de bijlage die eindigt op “.xml”. Kies in het menu voor “Opslaan als”.
 3. Onthoud waar u het bestand hebt opgeslagen.
Licentiebestand Outlook
Licentiebestand Outlook

Vanuit Gmail (Google)

Houd de muisaanwijzer boven de “.xml” bijlage. Er verschijnen nu enkele knoppen. Een daarvan is een pijl-naar-beneden met een streepje er onder . Klik op deze knop. Afhankelijk van je internet-browser instellingen wordt het bestand nu direct gedownload in de map “Downloads” of wordt er gevraagd in welke map u dit bestand wilt opslaan.

Zie ook de handleiding in Gmail Help: Bijlagen openen en downloaden in Gmail.

Inlezen in Urios

Bij eerste gebruik

Indien u voor de eerste keer gaat werken met Urios en Urios opstart, komt u in het Welkom in Urios scherm terecht. Na het instellen van de juiste database heeft u de mogelijkheid om het licentiebestand in te lezen.

 1. Klik op de knop Bladeren en zoek het opgeslagen licentiebestand op uw computer op.
 2. Klik daarna op Openen en Volgende.
 3. Er verschijnt nu een lege Urios voor u en u kunt nu beginnen met het instellen en invoeren van dossiers in het programma.

Na ontvangst van een nieuwe jaarlicentie

Indien u Urios al langer in gebruik heeft, en nu uw nieuwe jaarlicentie heeft ontvangen, dient deze jaarlicentie eveneens ingelezen te worden in het programma. Ook deze licentie is per e-mail aan u verzonden.

 1. Klik in Urios op Instellingen wijzigen en ga naar Kantoor > Licentie. In het groen ziet u staan wat de vervaldatum is van uw huidige licentie.
  1. Heeft u Urios versie 2018.1 of nieuwer en heeft u dubbelgeklikt op de “.urioslicense” bijlage? Dan ziet u uw nieuwste jaarlicentie hier al bij staan.
  2. Werkt u nog in versie 2017.1 of ouder? Dan kunt u onder de tabel op de knop Licentiebestand inlezen klikken. Zoek hier het opgeslagen licentiebestand op. Als u gebruiktmaakt van webmail – zoals Gmail, Outlook.com of het portaal van Office 365 – en bij het downloaden van de bijlage geen folder heeft gekozen, staat het licentiebestand hoogstwaarschijnlijk in de map Downloads.
 2. Selecteer het bestand en klik daarna op Openen.

Nu is uw nieuwe jaarlicentie ingelezen. Ter controle kunt u zien of de vervaldatum (in het groen) is aangepast. Oude en nieuwe licenties zijn allen zichtbaar in de tabel in het scherm Kantoor > Licentie. Oude licenties worden niet automatisch verwijderd.

Updates van Urios

Inschrijven nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van nieuwe versie van Urios raden wij u ten zeerste aan zich in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Dit kan onderaan deze pagina (in de footer).

Vanuit de Urios applicatie

 1. Start Urios.
 2. Linksonder in Urios vind u de knop Start Update.
 3. Klik op deze knop en download van het update bestand. (Urios applicatie sluit vanzelf af)
 4. Na volledige download kunt u dit bestand uitvoeren. (manier waarop kan per browser verschillen)
 5. Geef toestemming om deze app wijzigingen aan uw apparaat toe te staan.
 6. In het volgende scherm kunt u aangeven welke opties u wilt installeren.
 7. Klik op volgende en wacht totdat installatie is afgerond en klik op “Voltooien”.
 8. Nu kunt Urios weer starten.

Van de Urios website

 1. Sluit eerst de Urios applicatie af.
 2. Klik op de knop Download rechtsboven op de Urios pagina.
 3. Onder Urios ziet u de laatste versie van Urios met daaronder de link voor Urios Update.
 4. Klik op deze link en bestand UpdateUriosWerkstation.exe wordt gedownload.
 5. Na volledige download kunt u dit bestand uitvoeren. (manier waarop kan per browser verschillen)
 6. Geef toestemming om deze app wijzigingen aan uw apparaat toe te staan.
 7. In het volgende scherm kunt u aangeven welke opties u wilt installeren. (als u het niet zeker weet laat dan alles aanstaan)
 8. Klik op volgende en wacht totdat installatie is afgerond en klik op “Voltooien”.
 9. Nu kunt Urios weer starten.

Database: Microsoft SQL Server

Urios slaat de door de gebruiker ingevoerde gegevens op in een database. Dit kan onze clouddatabase zijn of een lokale database. Urios ondersteunt MySQL (5.1 of nieuwer) of een Microsoft SQL Server (2005 of nieuwer). Als u gebruik maakt van de Urios Cloud Database heeft u zelf geen databaseserver nodig.

Microsoft SQL Server installeren

Afhankelijk van de versie van uw besturingssysteem kunt u Microsoft SQL Server 2012 of 2017 installeren.

Windows-versieSQL 2012SQL 2017
Windows 10neeja
Windows 8 of 8.1jaja
Windows 7janee
Windows Server 2019neeja
Windows Server 2016neeja
Windows Server 2012 or 2012 R2jaja

Direct download links:

De installatie installeert Microsoft SQL Server Express met de vereiste configuraties zoals SQL authenticatie, TCP toegang, eigen instantienaam URIOS_SQL2012 of URIOS_SQL2017, en een lege database (genaamd Urios2). Tevens voegt de installer regels toe aan de Windows Firewall voor lokaal toegang tot deze databaseserver.

Accepteren van TCP verbindingen

Mocht u zelf Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd hebben, en dus geen gebruik gemaakt hebben van onze geprepareerde installer, dan kan het zijn dat u uw database server niet kan benaderen vanaf een andere pc in uw netwerk. Dit omdat standaard TCP niet staat ingeschakeld.

 1. Start de SQL Server Configuration Manager. Zoek in de Windows start balk op “configuration manager”.
 2. In de boomstructuur links, ga naar SQL Server Network Configuration
 3. In de boomstructuur links, selecteer Protocols for SQLEXPRESS (waarbij SQLEXPRESS de instantienaam is van uw SQL server).
 4. In de lijst rechts, controleer de status van TCP/IP.
 5. Zet TCP/IP op Enabled.
 6. Herstart de SQL Server:
 7. In de boomstructuur links, selecteer SQL Server Services.
 8. In de lijst rechts, selecteer SQL Server (SQLEXPRESS) (waarbij SQLEXPRESS de instantienaam is van uw SQL server).
 9. Klik Restart. Bijvoorbeeld middels menu Actie > Restart.

Accepteren van SQL authenticatie

Mocht u zelf Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd hebben, en dus geen gebruik gemaakt hebben van onze geprepareerde installer, dan kan het zijn dat u niet kunt inloggen op uw database middels een gebruikersnaam en wachtwoord. Standaard wordt Microsoft SQL Server geïnstalleerd zonder SQL authenticatie.

 1. Start SQL Server Management Studio. Zoek in de Windows start balk op “management studio”.
 2. Log in op de betreffende server.
 3. In de boomstructuur links, klik met de rechter muisknop op de server / instantienaam, bijvoorbeeld “.\SQLEXPRESS”.
 4. Kies in het pop-up menu voor Properties. U komt dan in het schem “Server Properties”.
 5. Ga naar pagina Security.
 6. Selecteer hier bij “Server authentication” voor de optie SQL Server and Windows Authentication mode.
 7. Klik op OK.
 8. Herstart de service SQL Server (SQLEXPRESS). Bijvoorbeeld vanuit het standaard Services scherm van Windows.
 9. Zet gebruiker “sa” aan middels het volgende script:

  alter login sa enable
  go
  
  alter login sa with password='/g*sQ)uj'
  go

Een Microsoft SQL database verhuizen

Dit hoofstuk is geschreven voor systeembeheerders en heeft niet de intentie normale gebruikers te helpen een database te verhuizen. In dit hoofdtuk gaan wij uit van technische kennis die niet alle normale gebruikers beheersen.

Dit hoofdtuk leidt u door de stappen voor het verhuizen van een Microsoft SQL database, i.c. de Urios2 database. De stappen zijn gebaseerd op Microsoft SQL Server 2005 en 2012, maar ook te gebruiken op voor andere versies van Microsoft SQL Server.

Stap 1: De database van de oude server halen

In principe kunt u gewoon de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf van de oude computer kopiëren. Vergewis u er van dat de bestanden niet in gebruik zijn, dus zorg ervoor dat of de service gestopt is of dat de database ontkoppeld is. Deze bestanden bevinden zich normaal gesproken in de Data map van uw SQL instantie.

Ontkoppelen van de database

 1. Start op de oude server de opdrachtprompt “Als administrator”

 2. Login op de database:

  osql -E -S .\URIOS_SQL2012

  Waarbij URIOS_SQL2012 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Ontkoppel de database:

  sp_detach_db 'Urios2'
  go
 4. Sluit osql:

  exit

Kopieer data naar nieuwe server

Zoek op uw oude server de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf op. Deze staan bijvoorbeeld in de map:

 • C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.URIOS_SQL2017\MSSQL\DATA
 • C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.URIOS_SQL2012\MSSQL\DATA
 • C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data

Kopieer de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf naar de nieuwe server.

Stap 2: Verwijder lege database op de nieuwe server

Indien u gebruik heeft gemaakt van onze geprepareerde SQL 2012 server installatie (zie hoofdstuk Microsoft SQL Server installeren) staat er nu op de server een lege Urios2 database. Deze dient eerst verwijderd te worden alvorens we de gevulde database van de oude server kunnen plaatsen.

Database verwijderen

 1. Start op de nieuwe server de opdrachtprompt “Als administrator”

 2. Login op de database:

  sqlcmd -E -S .\URIOS_SQL2012

  Waarbij URIOS_SQL2012 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Controleer of de database daadwerkelijk leeg is:

  use Urios2
  select LawyersName from Lawyers
  go

  Dit zou “(betreft 0 rijen)” moeten retourneren.

 4. Verwijder de database:

  use master
  drop database [Urios2]
  go
 5. Sluit osql:

  exit

Stap 3: Koppel de oude database aan de nieuwe server

Het is gebruikelijk alle database bestanden in de Data map van Microsoft SQL Server te zetten.

 • Voor SQL 2005 is dit C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\
 • Voor SQL 2012 is dit C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.URIOS_SQL2012\MSSQL\Data\
 • Voor SQL 2017 is dit C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.URIOS_SQL2017\MSSQL\DATA\

Technisch gesproken kunt u ze ook ergens anders plaatsen, zolang ze maar niet op een netwerkshare worden geplaatst.

Kopieer de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf van de oude server naar de juiste map op de nieuwe server. Hierbij worden geen bestanden overschreven, mochten de bestanden al bestaan controleer dan of stap 2 correct is uitgevoerd.

Na het plaatsen van de bestanden moeten deze gekoppeld worden aan de SQL Server.

Koppelen van database aan een server:

 1. Start op de nieuwe server de opdrachtprompt (cmd) “Als administrator”

 2. Login op de database:

  sqlcmd -E -S .\URIOS_SQL2017

  Waarbij URIOS_SQL2017 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Maak en koppel de database: (pas waar nodig de mapnamen aan)

  sp_attach_db 'Urios2', 
  'C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\Urios2.mdf', 
  'C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\Urios2_log.ldf'
  go
 4. Test of u bij de database kunt:

  use Urios2
  select LawyersName from Lawyers
  go

  Dit moet een lijst van alle actieve en oud medewerkers geven.

 5. Sluit sqlcmd:

  exit

Stap 4: Herdefinieer de SQL gebruikers

SQL Server kent twee soorten logins: Windows Authenticatie en SQL Authenticatie.
Qua rechten structuur is de SQL Authenticatie het eenvoudigst in te richten.
Verder kent SQL Server een gelaagde manier van definiëren van gebruikers. Op instantieniveau worden “logins” gemaakt, op databaseniveau “users”.  Na het verplaatsten van de database heeft de database een user die niet gekoppeld is aan login en kunt u niet inloggen met SQL Authenticatie.
Wij raden aan de login en de user te verwijderen en opnieuw te maken.

Verwijderen en aanmaken login en user

 1. Start op de nieuwe server de opdrachtprompt.

 2. Login op de database:

  sqlcmd -E -S .\URIOS_SQL2017

  Waarbij URIOS_SQL2017 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Maak Urios2 de actieve database:

  use Urios2
  go
 4. Verwijder de bestaande login en user:

  drop user urios2
  go
  drop login urios2
  go
 5. Maak de nieuwe login en user aan:

  create login urios2 with password = '_urios2_', check_policy=off
  go
  create user urios2 for login urios2
  go
  sp_addrolemember 'db_owner', 'urios2'
  go
 6. Sluit sqlcmd:

  exit
 7. Controleer dat u kunt inloggen met de SQL account:

  sqlcmd -U urios2 -P _urios2_ -S .\URIOS_SQL2017

  Waarbij URIOS_SQL2017 de instantienaam is van uw SQL server.

 8. Sluit sqlcmd:

  exit

Database: MySQL

MySQL server installeren op Synology NAS

Indien u geen gebruik maakt van onze Urios Cloud Database dan heeft u een eigen lokale server nodig om de gegevens in op te slaan. Dit mag een Microsoft SQL Server (versie 2005 of nieuwer) zijn of een MySQL server (versie 5.1 of nieuwer). Dit hoofdstuk legt stap voor stap uit hoe u een MySQL server installeert op een lokale Synology NAS.

Stap 1: Inloggen op de NAS

 1. Start uw browser.
 2. Type in de adresbalk het IP-adres van uw NAS. Dit is bijvoorbeeld “192.168.1.10”.
 3. U ziet nu het inlogscherm van Synology. Voer uw loginnaam en wachtwoord in. Als u deze niet weet. Vraag dan uw systeembeheerder om deze instructies uit te voeren.

Stap 2: Installeren van phpMyAdmin

 1. Nadat u bent ingelogd ziet u een bureaublad met pictogrammen. Klik hier op “Package Center”.
 2. Klik in “Package Center” in het menu op “Alles”.
 3. Zoek in de lijst van de packages “phpMyAdmin” en klik op “Installeren”.
 4. Er komt een bericht naar boven voor het installeren van benodigde packages. Klik hier op “Ja”.

Stap 3: Installeren van MariaDB

 1. Zoek in Package Center onder “Alles” naar “MariaDB 10” en klik op “Installeren”.
 2. De MariaDB installatie vraagt om het aanmaken van een root-wachtwoord. Wij installeren normaliter lokale databases met root-wachtwoord /g*sQ)uj. Voer het wachtwoord in en klik op “Volgende”.
 3. Bevestig de installatie met een klik op “Toepassen”. Laat het vinkje “Voer het uit na installatie” aanstaan.

Stap 4: Login op phpMyAdmin

 1. In uw browser. Type in de adresbalk het IP-adres van uw NAS gevolgd door “/phpMyAdmin”. Bijvoorbeeld “192.168.1.10/phpMyAdmin/”.
 2. U ziet nu een inlogscherm van phpMyAdmin. Voer als gebruikersnaam “root” in en als wachtwoord het wachtwoord zoals ingesteld in stap 3. Let op de Serverkeuze. Zorg dat deze op “MariaDB 10” staat.

Stap 5: Aanmaken database en gebruiker

 1. In phpMyAdmin ziet u links een lijst met databases staan. Klik hier op “Nieuw”.
 2. Voer databasenaam “urios2” in en kies voor collatie “utf8_general_ci”. Klik op “Aanmaken”.
 3. Klik boven in het menu op “Rechten”.
 4. Klik onder het kopje “Nieuw” op “Gebruikersaccount toevoegen”.
 5. Vul bij Gebruikersnaam “urios2” in.
 6. Laat servernaam staan op “Elke host” en “%”.
 7. Vul bij Wachtwoord “_urios2_” in.
 8. Vul bij “Tik opnieuw in” “_urios2_” in.
 9. Laat “Authenticatie Pluing” staan op “MySQL authenticatie”.
 10. Controleer dat vinkje “Grant all privileges on database urios2” aan staat.
 11. Het is NIET nodig globale rechten te zetten.
 12. Klik op “Starten”.
 13. U ziet bovenin een bevestiging “U heeft een nieuwe gebruiker toegevoegd.”

Stap 6: Koppel Urios aan de database

 1. Start Urios op.
 2. Als Urios nog niet gekoppeld was aan een database ziet u een scherm voor het invoeren van de database. Is Urios wel al gekoppeld, maar wilt u deze nu koppelen aan de nieuw aangemaakte database klik dan op “Instellingen wijzigen” en ga naar pagina Geavanceerd > Database.
 3. Kies voor “MySQL”.
 4. Voer als “MySQL Server” het IP-adres in van uw NAS. Bijvoorbeeld “192.168.1.10”.
 5. Vul bij Database “urios2” in. (zelfde als in stap 5, punt 2)
 6. Vul bij Poort “3307” in.
 7. Vul bij Gebruiker “urios2” in. (zelfde als in stap 5, punt 5)
 8. Vul bij Wachtwoord “_urios2_” in. (zelfde als in stap 5, punt 7)

Back-up database

Indien u geen gebruik maakt van onze Urios Cloud Database dan bent u zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups. Het is uitermate belangrijk uw back-ups met enige regelmaat te testen.

Back-up database middels (online) back-up software

Praktisch alle back-up software heeft speciaal ingebouwde opties voor het back-uppen van SQL-databases. Onderstaand een lijst van veel gebruikte back-up software en verwijzing naar de handleiding.

KPN Back-up Online
Lees hoofdstuk 3 uit de Back-up Online voor Servers Handleiding.
Mindtime Backup
Lees hoofdstuk 7 uit de Handleiding Mindtime Online Backup Manager.

Zelf back-ups maken van Microsoft SQL database

Deze handleiding legt kort uit hoe u automatisch dagelijks een backup kunt laten maken van uw Urios database. Het maken van de backup gaat middels een Batch-script (.bat) dat dagelijks door Windows Taakplanner (Scheduled Tasks) wordt uitgevoerd. Mocht u niet bekend zijn met Batch-script en/of Geplande taken dan is het verstandig iemand met wel deze kennis te vragen om de backup in te stellen.

Onderstaand het script voor het maken van back-ups en het kopiëren van de back-up naar een veilige locatie. Van belang is om de variabele destDir te wijzigen in een locatie gelegen op een fysiek andere schijf. Zorg er ook voor dat de directory bestaat. Het script kan alleen gebruikt worden vanaf de server (computer waar SQL Server is geïnstalleerd). Het script bewaart de laatste drie back-ups.

rem SQL versie 2005
rem set path=%path%;C:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn
rem set sourceDir=C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Backup
rem set instanceName=SQLEXPRESS

rem SQL versie 2012
set path=%path%;C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\110\Tools\Binn\
set sourceDir=C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.URIOS_SQL2012\MSSQL\Backup
set instanceName=URIOS_SQL2012

rem Indien de back-up in een gedeelde map moet worden opgeslagen die (nog)
rem niet als netwerkschijf benaderbaar is, dan dient er tijdelijk een
rem netwerkschijf te worden aangemaakt.
net use X: \\server\share
set destDir=X:\UriosBackup

rem Voorkom opstapeling van backups in het bestand.
del "%sourceDir%\UriosBackup.bak"

osql -E -S .\%instanceName% -Q "BACKUP DATABASE Urios2 TO DISK = 'UriosBackup.bak'"

del "%destDir%\UriosBackup3.bak"
move "%destDir%\UriosBackup2.bak" "%destDir%\UriosBackup3.bak"
move "%destDir%\UriosBackup1.bak" "%destDir%\UriosBackup2.bak"
move "%destDir%\UriosBackup.bak" "%destDir%\UriosBackup1.bak"

copy /Y "%sourceDir%\UriosBackup.bak" "%destDir%\UriosBackup.bak"

rem Ontkoppel netwerkschijf
net use /delete X:

Kopieer bovenstaande code en plak deze in Kladblok (Notepad), wijzig de set destDir= en sla het bestand op onder de naam BackupUrios.bat. Test het bestand eerst met de hand om te controleren of het probleemloos draait.

Geplande taak maken in Windows 7

 1. Klik in het Windows Start menu op Alle programma’s > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Geplande taken (All Programs > Accessories > System Tools > Scheduled Tasks).
 2. Dubbelklik op Een nieuwe taak toevoegen (Add Scheduled Task).
 3. Klik op Volgende (Next).
 4. Klik op Bladeren (Browse) en zoek de locatie van het script op en klik vervolgens op Openen (Open).
 5. Kies bijvoorbeeld voor Dagelijks (Daily) en klik op Volgende (Next).
 6. Zet de gewenste Starttijd (Start time) bijvoorbeeld op 19:00 om de gegevens van volledige werkdag op te slaan.
 7. Stel de gebruiker in die de juiste rechten heeft voor het uitvoeren van het script en klik op Volgende (Next).
 8. Klik op Voltooien (Finish).

Je kan de taak nu testen door met rechts te klikken op de taak en te kiezen voor Uitvoeren (Run).

Geplande taak maken in Windows 10

Klik op de Windows startknop en start Taakplanner. Klik bij Acties (rechterkant van het scherm) op Basistaak maken… Het volgende scherm verschijnt:

Naam: Vul hier een toepasselijke naam in voor deze taak, bijvoorbeeld “Back-up Urios database” Klik op Volgende. U komt in het scherm Taaktrigger:

Kies voor Dagelijks of Wekelijks en klik op Volgende. Vul de tijd in dat de taak moet worden uitgevoerd en selecteer bij de keuze Wekelijks ook de gewenste dagen:

Klik op Volgende. Selecteer Een programma starten.

Klik op Volgende.

Voer bij Programma/script het programma of script in dat moet worden opgestart. Voer bij Beginnen in (optioneel) de map in waar het script staat dat gestart moet worden. Het is optioneel, maar als de map niet is ingevuld kan het de reden zijn waarom uw taak niet wordt uitgevoerd.

Klik op Volgende en daarna op Voltooien. Controleer vervolgens alle tabbladen en pas eventueel de instellingen aan op het tabblad Voorwaarden, Instellingen of Geschiedenis. Standaard zijn er geen aanpassingen nodig.

De taak is nu aangemaakt en zal op de gewenste dagen en tijd deze taak uitvoeren. Sluit de Taakplanner.

Probleemoplosser voor de Outlook Add-In

Hoe maak ik de Urios-knop in Outlook (weer) zichtbaar? De Urios “Opslaan in dossiermap”-knop verschijnt automatisch rechts bovenin in de Start-balk in Microsoft Outlook. Het kan voorkomen dat de knop wel zichtbaar is, maar grijs blijft ‘greyed out’ i.p.v. roze, dan is waarschijnlijk Outlook meerdere keren gestart. Het helpt dan om Outlook af te sluiten en opnieuw te starten. Indien de knop helemaal niet zichtbaar is, is de invoegtoepassing (add-in) mogelijk niet geïnstalleerd of niet geactiveerd. Om de knop zichtbaar te maken, kunt u onderstaande stappen doorlopen.

Oplossing 1 – Activeer de invoegtoepassing

Bij verscheidene klanten hebben we geconstateerd dat de invoegtoepassing wel correct geïnstalleerd was, maar om een of andere reden niet was ingeschakeld. Volg onderstaande stappen om de invoegtoepassing in te schakelen.

 1. Klik in Microsoft Outlook linksboven op Bestand en kies daarna voor Opties.

 2. Kies daarna voor Invoegtoepassingen.

 3. Onderin ziet u een uitschuifkeuze met de tekst COM-invoegtoepassingen. Klik op de knop Start naast deze keuzelijst.

 4. In deze lijst COM-invoegtoepassingen kunt u de Urios Add-In opzoeken en deze aanvinken. Klik daarna op OK en start Outlook daarna opnieuw op.

  • Als de invoegtoepassing “Urios Add-In” niet zichtbaar is in deze lijst. Probeer dan oplossing 3, handmatig installeren van de invoegtoepassing.
  • Als de invoegtoepassing “Urios Add-In” wel zichtbaar is, maar niet aangevinkt. Klik dan eenmaal op deze regel en kijk wat er bij Laadgedrag staat. Staat hier “Verwijderd”, zoals op het plaatje hieronder rechts; probeer dan oplossing 7, verwijderen van een register instelling.
  • Mocht de invoegtoepassing al wel geactiveerd / aangevinkt zijn, zoals op het plaatje links en wordt de knop niet zichtbaar, dan heeft u waarschijnlijk de Start-balk verborgen of gewijzigd. Probeer dan oplossing 4, Outlook-knoppenbalk bewerken.

Oplossing 2 – Uitzondering maken in “Langzame invoegtoepassingen”

Microsoft Outlook schakelt invoegtoepassingen automatisch uit als deze “veel” tijd innemen bij het opstarten van Outlook. Het kan dus zijn dat de Urios Add-In is uitgeschakeld door Outlook op basis van een lang opstarttijd. U kunt afdwingen dat de Urios Add-In toch wordt opgestart, ongeacht de opstart duur.

 1. In Microsoft Outlook, klik linksboven op Bestand.
 2. Op pagina Info is een geel gemarkeerde knop Langzame en uitgeschakelde COM-invoegtoepassingen zichtbaar. Als deze knop niet zichtbaar is, zijn er geen invoegtoepassingen uitgeschakeld op basis van opstart tijd, en is deze oplossing niet relevant.
 3. Klik op de knop knop Langzame en uitgeschakelde COM-invoegtoepassingen.
 4. Zoek de Urios Add-In, of de UriosOutlookAddIn op en klik op de knop Deze invoegtoepassing altijd inschakelen.

Oplossing 3 – Handmatige installatie van de invoegtoepassing

Indien de Urios Add-In niet zichtbaar is in de lijst met COM-invoegtoepassingen (oplossing 1, stap 4) dan is de invoegtoepassing blijbaar niet geïnstalleerd. Dit kan voorkomen als de systeembeheerder delen van de installatie heeft geblokkeerd. Volg de volgende stappen om de invoegtoepassing handmatig te installerren.

 1. Zorg dat Microsoft Outlook is afgesloten.
 2. Open Windows Verkenner, bij velen ookwel bekend onder de naam Deze computer of Mijn documenten.
 3. Blader in de linker boomstructuur naar de installatiemap van Urios Outlook Add-In, dit is meestal C:\Program Files (x86)\UriosClient\OutlookAddIn\
 4. Zoek in deze map het bestand setup.exe of UriosOutlookAddIn.vsto (afhankelijk van uw Windows-instellingen worden de extenties .exe en .vsto wel/niet getoond).
 5. Start dit bestand door er op te dubbelklikken. U ziet vervolgens de Microsoft Office Customization Installer. Mocht u een foutmelding krijgen, kijk dan bij oplossing 7.
 6. Klik op de knop Installeren of Install en wacht tot de installatie is afgerond.
 7. Start Microsoft Outlook op. U moet nu rechtsboven een Urios-knop Opslaan in dossiermap zien.

Oplossing 4 – Outlook-knoppenbalk bewerken

Als de Urios Add-In is ingeschakeld, zie oplossing 2, stap 4, maar de knop nog niet zichtbaar is, dan is mogelijk de gehele werkbalk waarop de knop zich bevindt niet zichtbaar. De werkbalk in Microsoft Office noemt Microsoft lint.

(4A) Het lint is geheel niet zichtbaar

Als u in het hoofdscherm van Outlook helemaal geen lint / knoppenbalk ziet, dan is deze ingevouwen / verborgen. U kunt deze dan weer uitvouwen / zichtbaar maken door te klikken op het V-knopje naast het vraagteken geheel rechts net onder het afsluitkruisje.

(4B) Lint wel zichtbaar, maar geen Urios-knop

Welke knoppen zichtbaar zijn op het lint kunt u zelf bepalen.

 1. Klik in Microsoft Outlook linksboven op Bestand. Kies voor Opties en vervolgens voor Lint aanpassen.
 2. U ziet nu twee lijsten.
  • Rechts een lijst met beschikbare linten en als u deze uitklapt de groepen met daarin de knoppen op deze linten.
  • Links ziet u een lijst met beschikbare knoppen / opdrachten. Afhankelijk van de keuze in de uitschuiflijst bovenaan ziet u hier alle of een selectie van de beschikbare opdrachten.
 3. Kies links bij Kies opdrachten uit voor Alle opdrachten. In deze lijst staat bij de O de Urios-knop Opslaan in dossier.
 4. Klik rechts op het lint Start (e-mail).
 5. Klik op de knop Nieuwe groep.
 6. Selecteer in de rechter lijst de nieuwe groep Nieuwe groep (Aangepast).
 7. Selecteer links de opdracht Opslaan in dossier.
 8. Klik op de knop Toevoegen >>.

Oplossing 5 – Outlook 2010 start in veilige modus

Het kan zijn dat Outlook opstart in veilige modus. In veilige modus worden geen invoegtoepassingen geladen. De Microsoft-update KB3114409 van 8 december 2015 zorgt er helaas voor dat Outlook 2010 altijd in veilige modus opstart, en daarmee geen add-ins laadt. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit probleem met Microsoft-update KB3114560 van 16 december 2015 worden verholpen.

 1. Download en installeer update https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=50386
 2. Herstart de computer.

Meer informatie over de updates:

Oplossing 6 – Foutmelding 0x8007007E bij installeren

Foutmelding 0x8007007E
Foutmelding 0x8007007E

Als de installatie van de Urios Outlook Add-in direct de bovenstaande foutmelding toont kunt u dat oplossen door handmatig Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime (VSTO) te downloaden en te installeren.

 1. Ga naar: https://www.microsoft.com/nl-NL/download/details.aspx?id=48217
 2. Klik op de rood-oranje knop Downloaden
 3. Download en start het bestand vstor_redist.exe.
 4. Nadat VSTO is geïnstalleerd gaat u verder met de stappen uit oplossing 3.

Oplossing 7 – Register aanpassen bij “Laadgedrag: verwijderd”

Als de Urios Outlook Add-In niet geladen kan worden en er staat bij Laadgedrag: verwijderd

Laat deze stappen uitvoeren door uw systeembeheerder.

 1. Start de opdrachtprompt (cmd) “Als administrator”.
 2. Kopieer een van onderstaande regels en voer deze uit in de opdrachtprompt. Let hierbij op het versienummer in de regel.
  • Voor Microsoft Outlook 2010: reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\14.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems /va
  • Voor Microsoft Outlook 2013: reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\15.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems /va
  • Voor Microsoft Outlook 2016: reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\16.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems /va
 3. Hierna gaat u verder met de stappen uit oplossing 3 – Handmatige installatie.

Oplossing 8 – Runtimefout tijdens laden van COM-invoegtoepassingen

Als in het COM-invoegtoepassingen scherm in Outlook bij Laadgedrag de volgende foutmelding staat “Niet geladen. Er is een runtimefout opgetreden tijdens het laden van de COM-invoegtoepassingen.” kan het zijn dat delen van een oudere versie van de add-in worden geladen uit de cache.

Wij raden aan om de volgende twee cache mappen leeg te gooien.

 • C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Local\assembly\dl3
 • C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Local\Apps\2.0

Sluit Outlook eerst af, leeg de twee bovengenoemde mappen, en start Outlook opnieuw. Probeer hierna de add-in opnieuw in te schakelen.

Probleemoplosser voor verbinden met Microsoft 365 e-mailaccount

Inloggegevens voor Microsoft 365 e-mailaccount

 1. In Urios, ga naar instellingenscherm Geavanceerd > E-mail.
 2. Vul bij Van het e-mail adres in van waaruit u uw declaraties wilt e-mailen.
 3. Scroll naar beneden naar het vak SMTP-server voor uitgaande e-mail en vul het volgende in:
  • Server: smtp.office365.com
  • Gebruikersnaam: Hetzelfde e-mailadres als ingevuld bij Van.
  • Wachtwoord: Het Microsoft 365 wachtwoord van dit e-mailadres.
  • Client: Microsoft .Net
  • Encryptie: TLS
  • Poort: 587
  • SSL/TLS optie: (geen), is niet relevant voor de Microsoft .Net mail client.
 4. Klik op de knop Verzend test e-mail aan test@urios.nl om te controleren of de inlog werkt.

Foutmelding: 5.7.57 Voor SMTP-server is een beveiligde verbinding vereist of de client is niet geverifieerd

Er zijn verscheidene foutmelding die met deze tekst beginnen.

Volledige foutmelding:

Het verzenden van de e-mail is niet gelukt. Foutmelding: Voor SMTP-server is een beveiligde verbinding vereist of de client is niet geverifieerd. Het serverantwoord is: 5.7.57 Client not authenticated to send mail. [AM3PR05CA0142.eurprod05.prod.outlook.com]

Mogelijke oorzaken:

 • Het wachtwoord van het betreffende Outlook / Microsoft 365 account is gewijzigd.
 • Het wachtwoord van het betreffende Outlook / Microsoft 365 account vervalt binnenkort.
 • Er is tweestapsverificatie (2FA) of meervoudige verificatie (MFA) aangezet op het betreffende account.

Oplossing 1: Hoogstwaarschijnlijk is recent het wachtwoord van uw Microsoft 365 account gewijzigd, of vervalt dit wachtwoord binnenkort.

 1. Ga naar https://portal.office.com/
 2. Login met het account dat in Urios is ingesteld.
 3. Controleer goed met welk wachtwoord u hier inlogt, en of deze hetzelfde is als die in Urios is ingesteld.
 4. Mogelijk krijgt u een melding dat uw wachtwoord is verlopen. Als dit het geval is, maak dan een nieuwe wachtwoord aan en stel deze ook in Urios in. Bij de volgende keer opstarten van Outlook moet u dit nieuwe wachtwoord ook invoeren.

Oplossing 2: De huidige versie van Urios kan nog niet overweg met de meerstaps verificatie van Microsoft. Als oplossing zou u bijvoorbeeld in uw Microsoft 365 account een extra Exchange gebruiker / box kunnen aanmaken enkel voor de facturen. Sommige kantoren gebruiken hier bijvoorbeeld facturen@uwkantoornaam.nl voor. Overleg deze oplossing met uw systeembeheerder.

Foutmelding: 5.7.57 met 5.7.139 SmtpClientAuthentication is disabled for the Mailbox

Volledige foutmelding:

Het verzenden van de e-mail is niet gelukt.
Foutmelding: Voor SMTP-server is een beveiligde verbinding vereist of de client is niet geverifieerd.
Het serverantwoord is: 5.7.57 Client not authenticated to send mail.
Error: 535 5.7.139 Authentication unsuccessful, SmtpClientAuthentication is disabled for the Mailbox. Visit https://aka.ms/smtp_auth_disabled for more information.

Oplossing: Zorg dat optie “Geverifieerde SMTP” aanstaat voor de betreffende Microsoft 365 gebruiker.

 1. Ga naar https://portal.office.com/
 2. Login als beheerder van uw Microsoft 365 account.
 3. Klik links in het hoofdmenu op het Beheer pictogram, de grijze A met tandwiel.
 4. Ga naar Gebruikers > Actieve gebruikers.
 5. Klik op de betrffende gebruiker (klik op de naam in de kolom Weergavenaam).
 6. Rechts verschijnt nu een paneel om eigenschappen van dit account te wijzigen.
 7. Open in dit paneel tabje E-mail.
 8. Klik op linkje E-mailapps beheren.
 9. Vink optie Geverifieerde SMTP aan.
 10. Klik op Wijzigingen opslaan.

Het kan een paar minuutjes duren voordat de wijziging is doorgevoerd. Probeer vanuit Urios een nieuwe test e-mail te versturen.

Foutmelding: 5.2.0 SendAsDeniedException.MapiExceptionSendAsDenied

Volledige foutmelding:

Het verzenden van de e-mail is niet gelukt.
Foutmelding: Transactie mislukt.
Het serverantwoord is: 5.2.0 STOREDRV.Submission.Exception:SendAsDeniedException.MapiExceptionSendAsDenied; Failed to process message due to a permantent exception with message Cannot submit message.

Oplossing: Zorg dat het Van-adres en de Gebruikersnaam gelijk zijn.

 1. In Urios, ga naar instellingenscherm Geavanceerd > E-mail.
 2. Scroll naar beneden naar het veld Gebruikersnaam.
 3. Scroll weer naar boven en vul Van hetzelfde e-mailadres in als bij Gebruikersnaam.
 4. Klik op de knop Verzend test e-mail aan test@urios.nl om te controleren of het probleem nu verholpen is.

Foutmelding: The SMTP server does not support authentication.

Volledige foutmelding:

System.NotSupportedException: ‘The SMTP server does not support authentication.’

Oplossing: U heeft de mailclient ingesteld op MailKit, wijzig deze naar Microsoft .Net. Zie ook hierboven het kopje Inloggegevens voor Microsoft 365 e-mailaccount.

Foutmelding: Mailserver ‘smtp.office365.com’ bestaat niet of heeft poort 465 niet open staan.

Volledige foutmelding:

Mailserver ‘smtp.office365.com’ bestaat niet of heeft poort 465 niet open staan.

Oplossing: U heeft de encryptie op ingesteld op SSL met poort 465, wijzig deze naar TLS met poort 587. Zie ook hierboven het kopje Inloggegevens voor Microsoft 365 e-mailaccount.

Foutmelding: 5.7.3 STARTTLS is required to send mail

Volledige foutmelding:

Het verzenden van de e-mail is niet gelukt.
Foutmelding: Er is een fout opgetreden bij het verwerken.
Het serverantwoord is: 5.7.3 STARTTLS is required to send mail.

Oplossing: U heeft de encryptie op ingesteld op Geen met poort 25, wijzig deze naar TLS met poort 587. Zie ook hierboven het kopje Inloggegevens voor Microsoft 365 e-mailaccount.

Installatie Apache Solr: zoekmachine voor zoeken in bestanden

Met de module Documentenbeheer kunt u standaard al zoeken op namen van bestanden. Na installatie van deze extra zoekmachine, Apache Solr, kunt u ook zoeken in de inhoud van bestanden.

Hieronder beschrijven we stapsgewijs hoe u deze zoekmachine kunt installeren en kunt koppelen aan Urios.

Stap 1 – Installeer Java 8

Download de Java 8 installer en sla deze op een voor u logische locatie op: https://www.java.com/nl/download/

Voer het bestand uit om Java 8 op de betreffende computer te installeren.

Stap 2 – Installeer Apache Solr

Download ‘solr.zip’ vanaf https://solr.apache.org/downloads.html.

Unzip het bestand solr.zip ergens op de lokale schijf. Bijvoorbeeld in C:\Tools\Apache Solr of C:\Program Files\Apache Solr.

Let op: Indien u Apache Solr in C:\Program Files zet, moet in stap 3 Solr als administrator kunnen runnen.

Stap 3 – Start Apache Solr

 1. Start cmd (als ‘administrator’ als deze in Program Files staat).
 2. Ga naar de installatie map van stap 2.
 3. Ga naar de bin map: cd solr-8.8.1\bin.
 4. Start solr.cmd start

U kunt controleren of Solr draait door in de browser te gaan naar http://localhost:8983.

Draait Solr niet? Volg de stappen uit stap 3 opnieuw of neem contact met ons op.

Stap 4 – Maak een nieuwe core aan

De core in Solr is waarin alle zoekwoorden worden opgeslagen.

In de map solr-8.8.1\bin. Type solr.cmd create_core -c Urios.

De cores zijn opgeslagen in map solr-8.8.1\server\solr. Hierin maakt u een map aan genaamd Urios.

Stap 5 – Schakel Apache Solr Cell in

Open bestand solr-8.8.1\server\solr\Urios\conf\solrconfig.xml.

Voeg onder de regel <config> de volgende regels toe:

<lib dir="${solr.install.dir:../../..}/contrib/extraction/lib" regex=".*\.jar" />
<lib dir="${solr.install.dir:../../..}/dist/" regex="solr-cell-\d.*\.jar" />

<requestHandler name="/update/extract"
        startup="lazy"
        class="solr.extraction.ExtractingRequestHandler">
  <lst name="defaults">
    <str name="lowernames">true</str>
    <str name="fmap.meta">ignored_</str>
    <str name="fmap.content">_text_</str>
  </lst> 
</requestHandler>

Stap 6 – Maak extra velden aan veld aan

 1. Ga naar http://localhost:8983
 2. Klik links in menu op Core Selector en kies voor Urios.
 3. Klik links in menu op Schema.
 4. Klik op Add Field.
 5. Zet name op urios_case_id
 6. Zet field type op string
 7. Klik op Add Field
 8. Herhaal stappen 4-7 voor veldnaam message_raw_header_mime_version.
 9. Herhaal stappen 4-7 voor veldnaam message_raw_header_x_forefront_prvs.
 10. Herhaal stappen 4-7 voor veldnaam custom_mattercode.
 11. Herhaal stappen 4-7 voor veldnaam message_raw_header_x_priority.

Stap 7 – Koppel Urios aan Apache Solr

Open Urios. Ga naar Instellingen wijzigen > Documentenbeheer > Zoeken.

Voer hier de juiste instellingen in. Na het volgen van de stappen bij Stap 6 zijn dat:

Serverlocalhost
Poort8983
Solr CoreUrios
fmap.content_text_

Herstart Urios.

⚠ Deze instellingen zijn lokaal per pc. Het zoeken kunt u dus per pc aanzetten.

Heeft uw kantoor een server in eigen beheer? Dan kan de zoekmachine ook op deze server geïnstalleerd worden.

Een Solr core verwijderen

Stap 1 – Koppel de core los

 1. Login op http://localhost:8983
 2. Ga naar Core Admin.
 3. Selecteer de bewuste core.
 4. Klik op Unload.

Stap 2 – Verwijder de core

 1. Ga naar map solr-8.8.1\server\solr
 2. Verwijder de map met dezelfde naam als de core die u wilde verwijderen.

Installeer Solr als een service

 1. Download nssm
  https://nssm.cc/ci/nssm-2.24-101-g897c7ad.zip
 2. Pak het gedownloaded zip bestand uit naar bijvoorbeeld c:\tools\nssm
 3. Start een commando venster als administrator
 4. Navigeer naar c:\tools\nssm\win64
 5. Tik in nssm install solr8 (solr8 is de service naam, mag ook een andere naam zijn)
 6. In het pop-up venster selecteer tab Application
 7. In het pop up venster in het veld Path type c:\Tools\Solr\solr-8.8.1\bin\solr.cmd
  (aangenomen is dat Solr is geïnstalleerd in c:\tools)
 8. In het veld Startup directory type c:\Tools\Solr\solr-8.8.1\bin
 9. In het veld Arguments type start -f -p 8983
 10. Selecteer tab Details
 11. In het veld Display name type bijvoorbeeld SORL 881
 12. In het veld Description type een omschrijving, bijvoorbeeld Script to start and stop Solr8
 13. Klik op de knop Install service
 14. Een pop venster verschijnt met de boodschap dat de service succesvol is geïnstalleerd en klik OK
 15. Terug in het commando venster tik in sc.exe start solr8 om de service voor de eerste keer te starten.
 16. Open een browser en type http://localhost:8983/ in het adres veld.
 17. controleer of er verbinding is gemaakt.

Verwijderen van de Solr service

 1. Start een commando venster als administrator
 2. Type sc.exe delete solr8
 3. Hierna is de service weer verwijderd.

Toevoegen knoppen voor makkelijk invoeren Urios codes in Word

Download de ABC-tool

 • Download de ABC-tool van onze website
 • Pak het bestand ‘KnoppenUriosCodes.zip’ uit en plaats de uitgepakte bestanden in een voor u te benaderen locatie.
 • De uitgepakte bestandsnamen zijn; WordMacrosVoorUriosCodes.bas en WordKnoppenVoorMacros.exportedUI

Het tabblad Ontwikkelaars in Word tonen

 • Het tabblad Ontwikkelaars wordt niet standaard weergegeven, maar u kunt het toevoegen aan het lint.
 • Ga op het tabblad Bestand naar Opties>Lint aanpassen.
 • Schakel onder Lint aanpassen en onder Hoofdtabbladen het selectievakje Ontwikkelaars in.

Importeren macrobestand

 • In Word, ga naar tabblad Ontwikkelaars.
 • In het lint klik aan de linkerkant op de knop Visual Basic.
 • In het geopende Visual Basic scherm klik op Bestand en vervolgens op Bestand Importeren.
 • Zoek het opgeslagen bestand WordMacrosVoorUriosCodes.bas en klik op Openen
 • Sluit het Visual Basic venster.

Importeren opdrachten aan lint

 • Ga op het tabblad Bestand naar Opties>Lint aanpassen.
 • Klik rechtsonder op de knop Importeren en exporteren en vervolgens op Aanpassingsbestand importeren
 • Zoek het opgeslagen bestand WordKnoppenVoorMacros.exportedUI en klik op openen.
 • U krijgt nu de melding “Wilt u alle bestaande aanpassingen aan het lint en de werkbalk Snelle toegang voor dit programma vervangen?”. Klik hier op “Ja” en vervolgens op “OK”.

Urios samenvoegvelden toevoegen

 • Klik op de plaats in het document waar u de code wilt invoegen.
 • Klik op het tabblad Invoegen. Klik, in de groep Macro’s, op de knop <<ABC>> Code invoeren.
 • Vul de gewenste code in en klik op OK
 • Doe dit voor alle Urios codes die u in wil voeren.