Werken in de cloud

Wat is werken in de cloud? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke mogelijkheden zijn er? En hoe bepaalt u of werken in de cloud bij u past? Met dit artikel proberen wij u zo goed mogelijk te begeleiden naar de beste oplossing voor u.

In de cloud of lokaal werken Urios Software voor Advocaten

Wat is ‘de cloud’?

De cloud is in feite een andere opslaglocatie dan uw eigen locatie. Uw eigen locatie is bijvoorbeeld uw pc of server op kantoor. Een cloud-locatie is een online locatie die vanaf elke plek met internet bereikbaar is.

In de cloud werken is dus eigenlijk niets meer en niets minder werken en het opslaan van data en bestanden op een andere server opslaan dan uw eigen (lokale) server.

Houd met alle cloudoplossingen de aanbevelingen van Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) in ogenschouw om u er van te gewissen dat uw dienstverlener niet is onderworpen aan een jurisdictie met een long-arm-wetgeving.

In het kort komt het er op neer dat u er zeker van moet zijn dat uw gegevens binnen de EU zijn opgeslagen en dat u geen zaken doet met een Amerikaans bedrijf of een dochtermaatschappij van een Amerikaans bedrijf.

De volledige richtlijnen: CCBE Richtlijnen voor het gebruik van Cloud Computing Services door advocaten

#1 Dataopslag in de cloud

Hierbij werkt u met programma’s die op uw eigen computer staan. De data uit deze programma’s worden opgeslagen in of gesynchroniseerd met de cloud. Denk hierbij aan Google Drive, Dropbox en Apple iCloud.

Belangrijk is dat u zich ervan bewust bent dat deze bedrijven onder Amerikaanse jurisdictie vallen. De CCBE raadt voor in Europa gevestigde advocatenkantoren dan ook af gebruik te maken van de cloudopslag van deze bedrijven.

Bekende cloud-opslag-providers die hun data wel opslaan in Europa (Ierland) zijn Microsoft OneDrive en SharePoint.

Hieronder leest u een aantal voor- en nadelen van dataopslag in de cloud.

#2 Programma’s in de cloud

Hierbij werkt u met programma’s op uw eigen computer, maar gebruikt u voor sommige doeleinden webapplicaties. Dit zijn programma’s die u vanuit de browser kunt starten.

Webapplicaties zijn bijvoorbeeld het internetbankieren, Gmail, Hotmail en Mijn RvR. Hierbij draait het specifieke programma, dus de webapplicatie, op de server van de leverancier. Alles wat u in deze applicatie doet en invoert wordt opgeslagen op de server van deze leverancier.

#3 Alles in de cloud

Hierbij logt u in op een externe omgeving waar al uw programma’s – zoals Windows, Word en Outlook – draaien. Deze omgeving is bereikbaar vanaf elke werkplek met internet. Deze omgevingen worden beschikbaar gesteld door zogenoemde Cloud Service Providers.

Enkele Cloud Service Providers waar onze klanten naar tevredenheid mee werken:

Locatieonafhankelijk werken

Het grootste voordeel van werken in de cloud is dat u niet gebonden bent aan één locatie. Helemaal nu thuiswerken steeds normaler is geworden, is het van grote toegevoegde waarde dat u vanaf meerdere locaties toegang kunt krijgen tot uw gegevens.

Urios biedt zelf ook twee cloud diensten: Urios Cloud Database en Urios Cloud Drive.

Urios Cloud Database

Een database in de Cloud in beheer van Urios. Al uw cliëntdata veilig opgeslagen op een server in Nederland.

€ 5,25 per maand

Urios Cloud Drive

Overal met internet toegang tot uw bestanden met deze Cloud Drive. Keuze uit 10GB en 100GB opslag.

Vanaf € 6,20 per maand

Bent u er nog niet helemaal uit of werken in de cloud is besteed aan u? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via info@urios.nl of 072 512 22 05.

Ontvang het e-book in uw inbox

Vul onderstaande gegevens in en ontvang het e-book direct in uw inbox. Wij gebruiken onderstaande gegevens enkel om u het e-book toe te sturen.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel om u het e-book toe te sturen. Lees meer in ons Privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.