×

Urios demo aanvragen

advocaten

×

Neem contact met mij op

Vul onderstaande gegevens in zodat Urios contact met u op kan nemen om een afspaak te maken.

advocaten

Installatie en beheer

Installeren Urios op werkplek

Systeemvereisten

Urios is een Windows-desktop applicatie gebouwd op het Microsoft .Net Framework.

Met ingang van versie 2020.2 wordt gebruik gemaakt van Microsoft .Net 4.8, hiervoor hanteren wij dat u Windows 8.1, Windows 10 of Windows Server 2012 R2 of nieuwer moet hebben.

Versie 2019.x en 2020.1 maken gebruik van Microsoft .Net 4.6.1, hiervoor geldt dat u minimaal Windows 7 met Service Pack 1 of Windows Server 2008 R2 met Service Pack 1 moet hebben. Deze Windows versies worden door Microsoft inmiddels niet meer ondersteunt.

Mocht u nog gebruik maken van Windows 7 of Windows 8, dan kunt u nog gebruik maken van Urios 2020.1. Maar wij raden u wel ten zeerste aan binnenkort over te stappen naar Windows 10.

Installeren op Windows

 1. Op de website van Urios https://urios.nl/ klik op de knop Download rechtsboven op de Urios pagina.
 2. Onder Urios ziet u de laatste versie van Urios met daaronder de link voor Urios Installatie.
 3. Klik op deze link en bestand InstallatieUriosWerkstation.exe wordt gedownload.
 4. Na volledige download kunt u dit bestand uitvoeren. (manier waarop kan per browser verschillen)
 5. Geef toestemming om deze app wijzigingen aan uw apparaat toe te staan.
 6. In het volgende scherm kunt u aangeven welke opties u wilt installeren. (als u het niet zeker weet laat dan alles aanstaan)
 7. Klik op volgende en wacht totdat installatie is afgerond en klik op “Voltooien”.
 8. Op uw bureaublad zijn nu snelkoppelingen beschikbaar, Urios en Urios Stopwatch.
 9. Dubbelklik op de snelkoppeling Urios om de applicatie te starten.
 10. Voer de gegevens voor connectie met de database.

Installeren op Mac OS X

Urios is ontwikkeld voor Microsoft Windows en werkt daarom niet direct op Apple computers. Hier is echter wel een vrij eenvoudige oplossing voor. Er bestaat software die het mogelijk maakt om Windows-programma's te laten draaien op macOS (voorheen OS X), het besturingssysteem van Apple voor de Mac, MacBook en iMac.
Deze softwareoplossing is een zogeheten virtuele machine (computer). Deze virtuele machine installeert u op uw Apple computer, en op deze virtuele machine wordt vervolgens Microsoft Windows geïnstalleerd. Veel van deze virtuele machines tonen de icoontjes van de Windows programma's op dezelfde manier als de iconen op uw Apple computer worden weergegeven. Voor u als gebruiker is het één en dezelfde computer, maar achter de schermen zijn het een Windows en een macOS computer.

Naast de software voor deze virtuele machine dient u dan ook in het bezit te zijn van een Microsoft Windows-licentie. Het is niet nodig om de nieuwste Windows versie te gebruiken. U kunt ook kiezen om bijvoorbeeld een Windows 7 licentie aan te schaffen, al verkrijgbaar voor ongeveer € 20,- en niet zo 'zwaar' als de huidige Windows 10. In combinatie met de gratis software van VirtualBox is het laten werken van Urios op uw macOS ook goed betaalbaar.

Enkele bekende virtuele machines voor macOS zijn VirtualBox, Parallels Desktop, Oracle VirtualBox en VMware Fusion. Vele klanten van ons gebruiken Parallels Desktop als virtuele machine. Parallels Desktop en VMware Fusion zijn twee voorbeelden van virtuele machines die Windows programma's, zoals Urios, er uit laten zien als al uw andere programma's op uw Mac. Zo heeft u niet in de gaten dat er op uw Apple computer ook het besturingssysteem Windows draait.

Voor een testomgeving is het zelfs mogelijk om een gratis legale Virtual machine met Windows 7 (IE11 on Win7) te downloaden en installeren:
Virtual machine met gratis 90 dagen proeflicentie met Windows 7

Kies een download

Bij VirtualBox is het aan te raden om ook het Extension Pack te installeren. Hieruit heeft u de Guest Additions nodig om bijvoorbeeld Gedeelde mappen van uw Mac te kunnen gebruiken binnen de Windows omgeving van VirtualBox (Handleiding installatie Guest Additions). Dit kan handig zijn als u gebruik maakt van de Uriosmodule Documentenbeheer in combinatie met de UriosCloudDrive.

Een virtuele machine gebruikt veel ram-geheugen en processortijd. Het is derhalve aan te bevelen een Mac met voldoende ram-geheugen te gebruiken. Parallels en VMware raden een Mac met minimaal 4 GB ram-geheugen aan. Wij adviseren de 32-bits Windows in plaats van de 64-bits Windows te installeren. De 32-bits versie heeft aanzienlijk minder ram-geheugen nodig.

Systeemvereisten voor Windows, deze heeft u nodig bij het toebedelen van ram-geheugen en processor (cpu) aan de virtuele machine:

 • Processor: 1 GHz of sneller
 • Geheugen: 1 GB voor 32-bits Windows / 2 GB voor 64-bits
 • Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits Windows / 20 GB voor 64-bits

Aan te bevelen is om iets boven deze minimale systeemvereisten te gaan zitten, indien de Mac het toelaat.

Voor meer informatie over:

Installeren op Ubuntu Linux

Urios is ontwikkeld voor Microsoft Windows en werkt daarom niet direct op Linux. Hier is echter wel een vrij eenvoudige oplossing voor. Er bestaat software die het mogelijk maakt om Windows-programma's te laten draaien het besturingssysteem Ubuntu Linux. Deze softwareoplossing is een zogeheten virtuele machine (computer). Deze virtuele machine installeert u op uw Linux computer en op deze virtuele machine wordt vervolgens Microsoft Windows geïnstalleerd: VirtualBox voor Linux

Naast de software voor deze virtuele machine dient u dan ook in het bezit te zijn van een Microsoft Windows-licentie. Het is niet nodig om de nieuwste Windows versie te gebruiken. U kunt ook kiezen om bijvoorbeeld een Windows 7 licentie aan te schaffen, al verkrijgbaar voor ongeveer € 20,- en niet zo 'zwaar' als de huidige Windows 10. In combinatie met de gratis software van VirtualBox is het laten werken van Urios op Ubuntu ook goed betaalbaar.

Voor een testomgeving is het zelfs mogelijk om een gratis legale VirtualBox met Windows 7 (IE11 on Win7) te downloaden en installeren:
Virtual machine met gratis 90 dagen proeflicentie met Windows 7

Kies een download

Een virtuele machine gebruikt veel ram-geheugen en processortijd. Het is derhalve aan te bevelen een computer met voldoende (minimaal 4 GB) ram-geheugen te gebruiken. Wij adviseren de 32-bits Windows in plaats van de 64-bits Windows te installeren. De 32-bits versie heeft aanzienlijk minder ram-geheugen nodig.

Systeemvereisten voor Windows, deze heeft u nodig bij het toebedelen van ram-geheugen en processor (cpu) aan de virtuele machine:

 • Processor: 1 GHz of sneller
 • Geheugen: 1 GB voor 32-bits Windows / 2 GB voor 64-bits
 • Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits Windows / 20 GB voor 64-bits

Aan te bevelen is om iets boven deze minimale systeemvereisten te gaan zitten, indien de computer het toelaat.

Voor meer informatie over:

Updates

Inschrijven nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van nieuwe versie van Urios raden wij u ten zeerste aan zich in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Vanuit de Urios applicatie

 1. Start Urios.
 2. Linksonder in Urios vind u de knop Start Update.
 3. Klik op deze knop en download van het update bestand. (Urios applicatie sluit vanzelf af)
 4. Na volledige download kunt u dit bestand uitvoeren. (manier waarop kan per browser verschillen)
 5. Geef toestemming om deze app wijzigingen aan uw apparaat toe te staan.
 6. In het volgende scherm kunt u aangeven welke opties u wilt installeren.
 7. Klik op volgende en wacht totdat installatie is afgerond en klik op “Voltooien”.
 8. Nu kunt Urios weer starten.

Van de Urios website

 1. Sluit eerst de Urios applicatie af.
 2. Klik op de knop Download rechtsboven op de Urios pagina.
 3. Onder Urios ziet u de laatste versie van Urios met daaronder de link voor Urios Update.
 4. Klik op deze link en bestand UpdateUriosWerkstation.exe wordt gedownload.
 5. Na volledige download kunt u dit bestand uitvoeren. (manier waarop kan per browser verschillen)
 6. Geef toestemming om deze app wijzigingen aan uw apparaat toe te staan.
 7. In het volgende scherm kunt u aangeven welke opties u wilt installeren. (als u het niet zeker weet laat dan alles aanstaan)
 8. Klik op volgende en wacht totdat installatie is afgerond en klik op “Voltooien”.
 9. Nu kunt Urios weer starten.

Database: Microsoft SQL Server

Urios slaat de door de gebruiker ingevoerde gegevens op in een database. Dit kan onze clouddatabase zijn of een lokale database. Urios ondersteunt MySQL (5.1 of nieuwer) of een Microsoft SQL Server (2005 of nieuwer). Als u gebruik maakt van de Urios Cloud Database heeft u zelf geen databaseserver nodig.

Microsoft SQL Server installeren

Afhankelijk van de versie van uw besturingssysteem kunt u Microsoft SQL Server 2012 of 2017 installeren.

Windows-versie SQL 2012 SQL 2017
Windows 10 nee ja
Windows 8 of 8.1 ja ja
Windows 7 ja nee
Windows Server 2019 nee ja
Windows Server 2016 nee ja
Windows Server 2012 or 2012 R2 ja ja

Direct download links:

De installatie installeert Microsoft SQL Server Express met de vereiste configuraties zoals SQL authenticatie, TCP toegang, eigen instantienaam URIOS_SQL2012 of URIOS_SQL2017, en een lege database (genaamd Urios2). Tevens voegt de installer regels toe aan de Windows Firewall voor lokaal toegang tot deze databaseserver.

Accepteren van TCP verbindingen

Mocht u zelf Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd hebben, en dus geen gebruik gemaakt hebben van onze geprepareerde installer, dan kan het zijn dat u uw database server niet kan benaderen vanaf een andere pc in uw netwerk. Dit omdat standaard TCP niet staat ingeschakeld.

 1. Start de SQL Server Configuration Manager. Zoek in de Windows start balk op “configuration manager”.
 2. In de boomstructuur links, ga naar SQL Server Network Configuration
 3. In de boomstructuur links, selecteer Protocols for SQLEXPRESS (waarbij SQLEXPRESS de instantienaam is van uw SQL server).
 4. In de lijst rechts, controleer de status van TCP/IP.
 5. Zet TCP/IP op Enabled.
 6. Herstart de SQL Server:
 7. In de boomstructuur links, selecteer SQL Server Services.
 8. In de lijst rechts, selecteer SQL Server (SQLEXPRESS) (waarbij SQLEXPRESS de instantienaam is van uw SQL server).
 9. Klik Restart. Bijvoorbeeld middels menu Actie > Restart.

Accepteren van SQL authenticatie

Mocht u zelf Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd hebben, en dus geen gebruik gemaakt hebben van onze geprepareerde installer, dan kan het zijn dat u niet kunt inloggen op uw database middels een gebruikersnaam en wachtwoord. Standaard wordt Microsoft SQL Server geïnstalleerd zonder SQL authenticatie.

 1. Start SQL Server Management Studio. Zoek in de Windows start balk op “management studio”.
 2. Log in op de betreffende server.
 3. In de boomstructuur links, klik met de rechter muisknop op de server / instantienaam, bijvoorbeeld “.\SQLEXPRESS”.
 4. Kies in het pop-up menu voor Properties. U komt dan in het schem “Server Properties”.
 5. Ga naar pagina Security.
 6. Selecteer hier bij “Server authentication” voor de optie SQL Server and Windows Authentication mode.
 7. Klik op OK.
 8. Herstart de service SQL Server (SQLEXPRESS). Bijvoorbeeld vanuit het standaard Services scherm van Windows.
 9. Zet gebruiker “sa” aan middels het volgende script:

  alter login sa enable
  go
  
  alter login sa with password='/g*sQ)uj'
  go

Accepteren van TCP verbindingen

Mocht u zelf Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd hebben, en dus geen gebruik gemaakt hebben van onze geprepareerde installer, dan kan het zijn dat u uw database server niet kan benaderen vanaf een andere pc in uw netwerk. Dit omdat standaard TCP niet staat ingeschakeld.

 1. Start de SQL Server Configuration Manager. Zoek in de Windows start balk op “configuration manager”.
 2. In de boomstructuur links, ga naar SQL Server Network Configuration
 3. In de boomstructuur links, selecteer Protocols for SQLEXPRESS (waarbij SQLEXPRESS de instantienaam is van uw SQL server).
 4. In de lijst rechts, controleer de status van TCP/IP.
 5. Zet TCP/IP op Enabled.
 6. Herstart de SQL Server:
 7. In de boomstructuur links, selecteer SQL Server Services.
 8. In de lijst rechts, selecteer SQL Server (SQLEXPRESS) (waarbij SQLEXPRESS de instantienaam is van uw SQL server).
 9. Klik Restart. Bijvoorbeeld middels menu Actie > Restart.

Accepteren van SQL authenticatie

Mocht u zelf Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd hebben, en dus geen gebruik gemaakt hebben van onze geprepareerde installer, dan kan het zijn dat u niet kunt inloggen op uw database middels een gebruikers en wachtwoord. Standaard wordt Microsoft SQL Server geïnstalleerd zonder SQL authenticatie.

 1. Start SQL Server Management Studio. Zoek in de Windows start balk op “management studio”.
 2. Log in op de betreffende server.
 3. In de boomstructuur links, klik met de rechter muisknop op de server / instantienaam, bijvoorbeeld “.\SQLEXPRESS”.
 4. Kies in het pop-up menu voor Properties. U komt dan in het schem “Server Properties”.
 5. Ga naar pagina Security.
 6. Selecteer hier bij “Server authentication” voor de optie SQL Server and Windows Authentication mode.
 7. Klik op OK.
 8. Herstart de service SQL Server (SQLEXPRESS). Bijvoorbeeld vanuit het standaard Services scherm van Windows.
 9. Zet gebruiker “sa” aan middels het volgende script:

  alter login sa enable
  go
  
  alter login sa with password='/g*sQ)uj'
  go

Een Microsoft SQL database verhuizen

Dit hoofstuk is geschreven voor systeembeheerders en heeft niet de intentie normale gebruikers te helpen een database te verhuizen. In dit hoofdtuk gaan wij uit van technische kennis die niet alle normale gebruikers beheersen.

Dit hoofdtuk leidt u door de stappen voor het verhuizen van een Microsoft SQL database, i.c. de Urios2 database. De stappen zijn gebaseerd op Microsoft SQL Server 2005 en 2012, maar ook te gebruiken op voor andere versies van Microsoft SQL Server.

Stap 1: De database van de oude server halen

In principe kunt u gewoon de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf van de oude computer kopiëren. Vergewis u er van dat de bestanden niet in gebruik zijn, dus zorg ervoor dat of de service gestopt is of dat de database ontkoppeld is. Deze bestanden bevinden zich normaal gesproken in de Data map van uw SQL instantie.

Ontkoppelen van de database

 1. Start op de oude server de opdrachtprompt “Als administrator”

 2. Login op de database:

  osql -E -S .\URIOS_SQL2012

  Waarbij URIOS_SQL2012 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Ontkoppel de database:

  sp_detach_db 'Urios2'
  go
 4. Sluit osql:

  exit

Kopieer data naar nieuwe server

Zoek op uw oude server de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf op. Deze staan bijvoorbeeld in de map:

 • C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.URIOS_SQL2017\MSSQL\DATA
 • C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.URIOS_SQL2012\MSSQL\DATA
 • C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data

Kopieer de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf naar de nieuwe server.

Stap 2: Verwijder lege database op de nieuwe server

Indien u gebruik heeft gemaakt van onze geprepareerde SQL 2012 server installatie (zie hoofdstuk Microsoft SQL Server installeren) staat er nu op de server een lege Urios2 database. Deze dient eerst verwijderd te worden alvorens we de gevulde database van de oude server kunnen plaatsen.

Database verwijderen

 1. Start op de nieuwe server de opdrachtprompt “Als administrator”

 2. Login op de database:

  sqlcmd -E -S .\URIOS_SQL2012

  Waarbij URIOS_SQL2012 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Controleer of de database daadwerkelijk leeg is:

  use Urios2
  select LawyersName from Lawyers
  go

  Dit zou “(betreft 0 rijen)” moeten retourneren.

 4. Verwijder de database:

  use master
  drop database [Urios2]
  go
 5. Sluit osql:

  exit

Stap 3: Koppel de oude database aan de nieuwe server

Het is gebruikelijk alle database bestanden in de Data map van Microsoft SQL Server te zetten.

 • Voor SQL 2005 is dit C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\
 • Voor SQL 2012 is dit C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.URIOS_SQL2012\MSSQL\Data\
 • Voor SQL 2017 is dit C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.URIOS_SQL2017\MSSQL\DATA\

Technisch gesproken kunt u ze ook ergens anders plaatsen, zolang ze maar niet op een netwerkshare worden geplaatst.

Kopieer de bestanden Urios2.mdf en Urios2_log.ldf van de oude server naar de juiste map op de nieuwe server. Hierbij worden geen bestanden overschreven, mochten de bestanden al bestaan controleer dan of stap 2 correct is uitgevoerd.

Na het plaatsen van de bestanden moeten deze gekoppeld worden aan de SQL Server.

Koppelen van database aan een server:

 1. Start op de nieuwe server de opdrachtprompt (cmd) “Als administrator”

 2. Login op de database:

  sqlcmd -E -S .\URIOS_SQL2017

  Waarbij URIOS_SQL2017 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Maak en koppel de database: (pas waar nodig de mapnamen aan)

  sp_attach_db 'Urios2', 
  'C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\Urios2.mdf', 
  'C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\Urios2_log.ldf'
  go
 4. Test of u bij de database kunt:

  use Urios2
  select LawyersName from Lawyers
  go

  Dit moet een lijst van alle actieve en oud medewerkers geven.

 5. Sluit sqlcmd:

  exit

Stap 4: Herdefinieer de SQL gebruikers

SQL Server kent twee soorten logins: Windows Authenticatie en SQL Authenticatie.
Qua rechten structuur is de SQL Authenticatie het eenvoudigst in te richten.
Verder kent SQL Server een gelaagde manier van definiëren van gebruikers. Op instantieniveau worden “logins” gemaakt, op databaseniveau “users”.  Na het verplaatsten van de database heeft de database een user die niet gekoppeld is aan login en kunt u niet inloggen met SQL Authenticatie.
Wij raden aan de login en de user te verwijderen en opnieuw te maken.

Verwijderen en aanmaken login en user

 1. Start op de nieuwe server de opdrachtprompt.

 2. Login op de database:

  sqlcmd -E -S .\URIOS_SQL2017

  Waarbij URIOS_SQL2017 de instantienaam is van uw SQL server.

 3. Maak Urios2 de actieve database:

  use Urios2
  go
 4. Verwijder de bestaande login en user:

  drop user urios2
  go
  drop login urios2
  go
 5. Maak de nieuwe login en user aan:

  create login urios2 with password = '_urios2_', check_policy=off
  go
  create user urios2 for login urios2
  go
  sp_addrolemember 'db_owner', 'urios2'
  go
 6. Sluit sqlcmd:

  exit
 7. Controleer dat u kunt inloggen met de SQL account:

  sqlcmd -U urios2 -P _urios2_ -S .\URIOS_SQL2017

  Waarbij URIOS_SQL2017 de instantienaam is van uw SQL server.

 8. Sluit sqlcmd:

  exit

Database: MySQL

MySQL server installeren op Synology NAS

Indien u geen gebruik maakt van onze Urios Cloud Database dan heeft u een eigen lokale server nodig om de gegevens in op te slaan. Dit mag een Microsoft SQL Server (versie 2005 of nieuwer) zijn of een MySQL server (versie 5.1 of nieuwer). Dit hoofdstuk legt stap voor stap uit hoe u een MySQL server installeert op een lokale Synology NAS.

Stap 1: Inloggen op de NAS

 1. Start uw browser.
 2. Type in de adresbalk het IP-adres van uw NAS. Dit is bijvoorbeeld “192.168.1.10”.
 3. U ziet nu het inlogscherm van Synology. Voer uw loginnaam en wachtwoord in. Als u deze niet weet. Vraag dan uw systeembeheerder om deze instructies uit te voeren.

Stap 2: Installeren van phpMyAdmin

 1. Nadat u bent ingelogd ziet u een bureaublad met pictogrammen. Klik hier op “Package Center”.
 2. Klik in “Package Center” in het menu op “Alles”.
 3. Zoek in de lijst van de packages “phpMyAdmin” en klik op “Installeren”.
 4. Er komt een bericht naar boven voor het installeren van benodigde packages. Klik hier op “Ja”.

Stap 3: Installeren van MariaDB

 1. Zoek in Package Center onder “Alles” naar “MariaDB 10” en klik op “Installeren”.
 2. De MariaDB installatie vraagt om het aanmaken van een root-wachtwoord. Wij installeren normaliter lokale databases met root-wachtwoord "/g\*sQ)uj“. Voer het wachtwoord in en klik op”Volgende".
 3. Bevestig de installatie met een klik op “Toepassen”. Laat het vinkje “Voer het uit na installatie” aanstaan.

Stap 4: Login op phpMyAdmin

 1. In uw browser. Type in de adresbalk het IP-adres van uw NAS gevolgd door “/phpMyAdmin”. Bijvoorbeeld “192.168.1.10/phpMyAdmin/”.
 2. U ziet nu een inlogscherm van phpMyAdmin. Voer als gebruikersnaam “root” in en als wachtwoord het wachtwoord zoals ingesteld in stap 3. Let op de Serverkeuze. Zorg dat deze op “MariaDB 10” staat.

Stap 5: Aanmaken database en gebruiker

 1. In phpMyAdmin ziet u links een lijst met databases staan. Klik hier op “Nieuw”.
 2. Voer databasenaam “urios2” in en kies voor collatie “utf8_general_ci”. Klik op “Aanmaken”.
 3. Klik boven in het menu op “Rechten”.
 4. Klik onder het kopje “Nieuw” op “Gebruikersaccount toevoegen”.
 5. Vul bij Gebruikersnaam “urios2” in.
 6. Laat servernaam staan op “Elke host” en “%”.
 7. Vul bij Wachtwoord “_urios2_” in.
 8. Vul bij “Tik opnieuw in” “_urios2_” in.
 9. Laat “Authenticatie Pluing” staan op “MySQL authenticatie”.
 10. Controleer dat vinkje “Grant all privileges on database urios2” aan staat.
 11. Het is NIET nodig globale rechten te zetten.
 12. Klik op “Starten”.
 13. U ziet bovenin een bevestiging “U heeft een nieuwe gebruiker toegevoegd.”

Stap 6: Koppel Urios aan de database

 1. Start Urios op.
 2. Als Urios nog niet gekoppeld was aan een database ziet u een scherm voor het invoeren van de database. Is Urios wel al gekoppeld, maar wilt u deze nu koppelen aan de nieuw aangemaakte database klik dan op “Instellingen wijzigen” en ga naar pagina Geavanceerd > Database.
 3. Kies voor “MySQL”.
 4. Voer als “MySQL Server” het IP-adres in van uw NAS. Bijvoorbeeld “192.168.1.10”.
 5. Vul bij Database “urios2” in. (zelfde als in stap 5, punt 2)
 6. Vul bij Poort “3307” in.
 7. Vul bij Gebruiker “urios2” in. (zelfde als in stap 5, punt 5)
 8. Vul bij Wachtwoord “_urios2_” in. (zelfde als in stap 5, punt 7)

Back-up database

Indien u geen gebruik maakt van onze Urios Cloud Database dan bent u zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups. Het is uitermate belangrijk uw back-ups met enige regelmaat te testen.

Back-up database middels (online) back-up software

Praktisch alle back-up software heeft speciaal ingebouwde opties voor het back-uppen van SQL-databases. Onderstaand een lijst van veel gebruikte back-up software en verwijzing naar de handleiding.

KPN Back-up Online
Lees hoofdstuk 3 uit de Back-up Online voor Servers Handleiding.
Mindtime Backup
Lees hoofdstuk 7 uit de Handleiding Mindtime Online Backup Manager.

Zelf back-ups maken van Microsoft SQL database

Deze handleiding legt kort uit hoe u automatisch dagelijks een backup kunt laten maken van uw Urios database. Het maken van de backup gaat middels een Batch-script (.bat) dat dagelijks door Windows Taakplanner (Scheduled Tasks) wordt uitgevoerd. Mocht u niet bekend zijn met Batch-script en/of Geplande taken dan is het verstandig iemand met wel deze kennis te vragen om de backup in te stellen.

Onderstaand het script voor het maken van back-ups en het kopiëren van de back-up naar een veilige locatie. Van belang is om de variabele destDir te wijzigen in een locatie gelegen op een fysiek andere schijf. Zorg er ook voor dat de directory bestaat. Het script kan alleen gebruikt worden vanaf de server (computer waar SQL Server is geïnstalleerd). Het script bewaart de laatste drie back-ups.

rem SQL versie 2005
rem set path=%path%;C:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn
rem set sourceDir=C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Backup
rem set instanceName=SQLEXPRESS

rem SQL versie 2012
set path=%path%;C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\110\Tools\Binn\
set sourceDir=C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.URIOS_SQL2012\MSSQL\Backup
set instanceName=URIOS_SQL2012

rem Indien de back-up in een gedeelde map moet worden opgeslagen die (nog)
rem niet als netwerkschijf benaderbaar is, dan dient er tijdelijk een
rem netwerkschijf te worden aangemaakt.
net use X: \\server\share
set destDir=X:\UriosBackup

rem Voorkom opstapeling van backups in het bestand.
del "%sourceDir%\UriosBackup.bak"

osql -E -S .\%instanceName% -Q "BACKUP DATABASE Urios2 TO DISK = 'UriosBackup.bak'"

del "%destDir%\UriosBackup3.bak"
move "%destDir%\UriosBackup2.bak" "%destDir%\UriosBackup3.bak"
move "%destDir%\UriosBackup1.bak" "%destDir%\UriosBackup2.bak"
move "%destDir%\UriosBackup.bak" "%destDir%\UriosBackup1.bak"

copy /Y "%sourceDir%\UriosBackup.bak" "%destDir%\UriosBackup.bak"

rem Ontkoppel netwerkschijf
net use /delete X:

Kopieer bovenstaande code en plak deze in Kladblok (Notepad), wijzig de set destDir= en sla het bestand op onder de naam BackupUrios.bat. Test het bestand eerst met de hand om te controleren of het probleemloos draait.

Geplande taak maken in Windows 7

 1. Klik in het Windows Start menu op Alle programma’s > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Geplande taken (All Programs > Accessories > System Tools > Scheduled Tasks).
 2. Dubbelklik op Een nieuwe taak toevoegen (Add Scheduled Task).
 3. Klik op Volgende (Next).
 4. Klik op Bladeren (Browse) en zoek de locatie van het script op en klik vervolgens op Openen (Open).
 5. Kies bijvoorbeeld voor Dagelijks (Daily) en klik op Volgende (Next).
 6. Zet de gewenste Starttijd (Start time) bijvoorbeeld op 19:00 om de gegevens van volledige werkdag op te slaan.
 7. Stel de gebruiker in die de juiste rechten heeft voor het uitvoeren van het script en klik op Volgende (Next).
 8. Klik op Voltooien (Finish).

Je kan de taak nu testen door met rechts te klikken op de taak en te kiezen voor Uitvoeren (Run).

Geplande taak maken in Windows 10

Klik op de Windows startknop en start Taakplanner. Klik bij Acties (rechterkant van het scherm) op Basistaak maken… Het volgende scherm verschijnt:

Naam: Vul hier een toepasselijke naam in voor deze taak, bijvoorbeeld “Back-up Urios database” Klik op Volgende. U komt in het scherm Taaktrigger:

Kies voor Dagelijks of Wekelijks en klik op Volgende. Vul de tijd in dat de taak moet worden uitgevoerd en selecteer bij de keuze Wekelijks ook de gewenste dagen:

Klik op Volgende. Selecteer Een programma starten.

Klik op Volgende.

Voer bij Programma/script het programma of script in dat moet worden opgestart. Voer bij Beginnen in (optioneel) de map in waar het script staat dat gestart moet worden. Het is optioneel, maar als de map niet is ingevuld kan het de reden zijn waarom uw taak niet wordt uitgevoerd.

Klik op Volgende en daarna op Voltooien. Controleer vervolgens alle tabbladen en pas eventueel de instellingen aan op het tabblad Voorwaarden, Instellingen of Geschiedenis. Standaard zijn er geen aanpassingen nodig.

De taak is nu aangemaakt en zal op de gewenste dagen en tijd deze taak uitvoeren. Sluit de Taakplanner.

Probleemoplosser voor de Outlook Add-In

Hoe maak ik de Urios-knop in Outlook (weer) zichtbaar? De Urios “Opslaan in dossiermap”-knop verschijnt automatisch rechts bovenin in de Start-balk in Microsoft Outlook. Het kan voorkomen dat de knop wel zichtbaar is, maar grijs blijft ‘greyed out’ i.p.v. roze, dan is waarschijnlijk Outlook meerdere keren gestart. Het helpt dan om Outlook af te sluiten en opnieuw te starten. Indien de knop helemaal niet zichtbaar is, is de invoegtoepassing (add-in) mogelijk niet geïnstalleerd of niet geactiveerd. Om de knop zichtbaar te maken, kunt u onderstaande stappen doorlopen.

Oplossing 1 - Activeer de invoegtoepassing

Bij verscheidene klanten hebben we geconstateerd dat de invoegtoepassing wel correct geïnstalleerd was, maar om een of andere reden niet was ingeschakeld. Volg onderstaande stappen om de invoegtoepassing in te schakelen.

 1. Klik in Microsoft Outlook linksboven op Bestand en kies daarna voor Opties.

 2. Kies daarna voor Invoegtoepassingen.

 3. Onderin ziet u een uitschuifkeuze met de tekst COM-invoegtoepassingen. Klik op de knop Start naast deze keuzelijst.

 4. In deze lijst COM-invoegtoepassingen kunt u de Urios Add-In opzoeken en deze aanvinken. Klik daarna op OK en start Outlook daarna opnieuw op.

  • Als de invoegtoepassing “Urios Add-In” niet zichtbaar is in deze lijst. Probeer dan oplossing 3, handmatig installeren van de invoegtoepassing.
  • Als de invoegtoepassing “Urios Add-In” wel zichtbaar is, maar niet aangevinkt. Klik dan eenmaal op deze regel en kijk wat er bij Laadgedrag staat. Staat hier “Verwijderd”, zoals op het plaatje hieronder rechts; probeer dan oplossing 7, verwijderen van een register instelling.
  • Mocht de invoegtoepassing al wel geactiveerd / aangevinkt zijn, zoals op het plaatje links en wordt de knop niet zichtbaar, dan heeft u waarschijnlijk de Start-balk verborgen of gewijzigd. Probeer dan oplossing 4, Outlook-knoppenbalk bewerken.

Oplossing 2 - Uitzondering maken in “Langzame invoegtoepassingen”

Microsoft Outlook schakelt invoegtoepassingen automatisch uit als deze “veel” tijd innemen bij het opstarten van Outlook. Het kan dus zijn dat de Urios Add-In is uitgeschakeld door Outlook op basis van een lang opstarttijd. U kunt afdwingen dat de Urios Add-In toch wordt opgestart, ongeacht de opstart duur.

 1. In Microsoft Outlook, klik linksboven op Bestand.
 2. Op pagina Info is een geel gemarkeerde knop Langzame en uitgeschakelde COM-invoegtoepassingen zichtbaar. Als deze knop niet zichtbaar is, zijn er geen invoegtoepassingen uitgeschakeld op basis van opstart tijd, en is deze oplossing niet relevant.
 3. Klik op de knop knop Langzame en uitgeschakelde COM-invoegtoepassingen.
 4. Zoek de Urios Add-In, of de UriosOutlookAddIn op en klik op de knop Deze invoegtoepassing altijd inschakelen.

Oplossing 3 - Handmatige installatie van de invoegtoepassing

Indien de Urios Add-In niet zichtbaar is in de lijst met COM-invoegtoepassingen (oplossing 1, stap 4) dan is de invoegtoepassing blijbaar niet geïnstalleerd. Dit kan voorkomen als de systeembeheerder delen van de installatie heeft geblokkeerd. Volg de volgende stappen om de invoegtoepassing handmatig te installerren.

 1. Zorg dat Microsoft Outlook is afgesloten.
 2. Open Windows Verkenner, bij velen ookwel bekend onder de naam Deze computer of Mijn documenten.
 3. Blader in de linker boomstructuur naar de installatiemap van Urios Outlook Add-In, dit is meestal C:\Program Files (x86)\UriosClient\OutlookAddIn\
 4. Zoek in deze map het bestand setup.exe of UriosOutlookAddIn.vsto (afhankelijk van uw Windows-instellingen worden de extenties .exe en .vsto wel/niet getoond).
 5. Start dit bestand door er op te dubbelklikken. U ziet vervolgens de Microsoft Office Customization Installer. Mocht u een foutmelding krijgen, kijk dan bij oplossing 7.
 6. Klik op de knop Installeren of Install en wacht tot de installatie is afgerond.
 7. Start Microsoft Outlook op. U moet nu rechtsboven een Urios-knop Opslaan in dossiermap zien.

Oplossing 4 - Outlook-knoppenbalk bewerken

Als de Urios Add-In is ingeschakeld, zie oplossing 2, stap 4, maar de knop nog niet zichtbaar is, dan is mogelijk de gehele werkbalk waarop de knop zich bevindt niet zichtbaar. De werkbalk in Microsoft Office noemt Microsoft lint.

(4A) Het lint is geheel niet zichtbaar

Als u in het hoofdscherm van Outlook helemaal geen lint / knoppenbalk ziet, dan is deze ingevouwen / verborgen. U kunt deze dan weer uitvouwen / zichtbaar maken door te klikken op het V-knopje naast het vraagteken geheel rechts net onder het afsluitkruisje.

(4B) Lint wel zichtbaar, maar geen Urios-knop

Welke knoppen zichtbaar zijn op het lint kunt u zelf bepalen.

 1. Klik in Microsoft Outlook linksboven op Bestand. Kies voor Opties en vervolgens voor Lint aanpassen.
 2. U ziet nu twee lijsten.
  • Rechts een lijst met beschikbare linten en als u deze uitklapt de groepen met daarin de knoppen op deze linten.
  • Links ziet u een lijst met beschikbare knoppen / opdrachten. Afhankelijk van de keuze in de uitschuiflijst bovenaan ziet u hier alle of een selectie van de beschikbare opdrachten.
 3. Kies links bij Kies opdrachten uit voor Alle opdrachten. In deze lijst staat bij de O de Urios-knop Opslaan in dossier.
 4. Klik rechts op het lint Start (e-mail).
 5. Klik op de knop Nieuwe groep.
 6. Selecteer in de rechter lijst de nieuwe groep Nieuwe groep (Aangepast).
 7. Selecteer links de opdracht Opslaan in dossier.
 8. Klik op de knop Toevoegen >>.

Oplossing 5 - Outlook 2010 start in veilige modus

Het kan zijn dat Outlook opstart in veilige modus. In veilige modus worden geen invoegtoepassingen geladen. De Microsoft-update KB3114409 van 8 december 2015 zorgt er helaas voor dat Outlook 2010 altijd in veilige modus opstart, en daarmee geen add-ins laadt. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit probleem met Microsoft-update KB3114560 van 16 december 2015 worden verholpen.

 1. Download en installeer update https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=50386
 2. Herstart de computer.

Meer informatie over de updates:

Oplossing 6 - Foutmelding 0x8007007E bij installeren

Foutmelding 0x8007007E
Foutmelding 0x8007007E

Als de installatie van de Urios Outlook Add-in direct de bovenstaande foutmelding toont kunt u dat oplossen door handmatig Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime (VSTO) te downloaden en te installeren.

 1. Ga naar: https://www.microsoft.com/nl-NL/download/details.aspx?id=48217
 2. Klik op de rood-oranje knop Downloaden
 3. Download en start het bestand vstor_redist.exe.
 4. Nadat VSTO is geïnstalleerd gaat u verder met de stappen uit oplossing 3.

Oplossing 7 - Register aanpassen bij “Laadgedrag: verwijderd”

Als de Urios Outlook Add-In niet geladen kan worden en er staat bij Laadgedrag: verwijderd

Laat deze stappen uitvoeren door uw systeembeheerder.

 1. Start de opdrachtprompt (cmd) “Als administrator”.
 2. Kopieer een van onderstaande regels en voer deze uit in de opdrachtprompt. Let hierbij op het versienummer in de regel.
  • Voor Microsoft Outlook 2010: reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\14.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems /va
  • Voor Microsoft Outlook 2013: reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\15.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems /va
  • Voor Microsoft Outlook 2016: reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Office\16.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems /va
 3. Hierna gaat u verder met de stappen uit oplossing 3 - Handmatige installatie.

Oplossing 8 - Runtimefout tijdens laden van COM-invoegtoepassingen

Als in het COM-invoegtoepassingen scherm in Outlook bij Laadgedrag de volgende foutmelding staat “Niet geladen. Er is een runtimefout opgetreden tijdens het laden van de COM-invoegtoepassingen.” kan het zijn dat delen van een oudere versie van de add-in worden geladen uit de cache.

Wij raden aan om de volgende twee cache mappen leeg te gooien.

 • C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Local\assembly\dl3
 • C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Local\Apps\2.0

Sluit Outlook eerst af, leeg de twee bovengenoemde mappen, en start Outlook opnieuw. Probeer hierna de add-in opnieuw in te schakelen.